Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Het is dus een verplichte verzekering. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit. De overheid stelt ook de hoogte van het verplichte eigen risico en van de zorgtoeslag vast. Een zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering, maar niet voor de aanvullende verzekeringen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de basisverzekering. De meeste verzekeraars rekenen voor kinderen ook geen premie voor de aanvullende verzekering. Zij zijn dan net zo verzekerd als de ouders.

Elk jaar rond het eind van november maken de zorgverzekeraars de premies voor het daarop volgende jaar bekend. Het kan de moeite waard zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar, maar laat u niet alleen verleiden door de premie. Het is belangrijk dat uw zorgverzekeraar ook de zorgkosten vergoedt die u maakt. Een goede vergelijking van de voorwaarden en de vergoedingen is daarom ook belangrijk.

Verzekeraars bieden naturapolissen aan en restitutiepolissen. Bij een naturaverzekering kunt u gebruik maken van gecontracteerde zorg en bent u dus aangewezen op de zorgverleners waarmee uw verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Bij een restitutiepolis bent u vrij in uw keuze van zorgverlener. Het kan natuurlijk zo zijn dat uw zorgverlener wel afspraken gemaakt heeft met uw zorgverzekeraar. Maar is dat niet zo, dan kunt u toch naar de zorgverlener van uw keuze. Deze verzekeringen zijn wat duurder dan de naturaverzekeringen. Vaak moet u ingeval van een restitutiepolis de rekening zelf voorschieten en de kosten claimen bij uw verzekeraar. Hebt u een naturaverzekering, dan wordt de rekening van de zorgverlener rechtstreeks vergoed door uw verzekeraar.

Verder kan de inhoud van de aanvullende verzekeringspakketten tussen de verzekeraars onderling behoorlijk verschillen, net als de premies. Bovendien zijn er verzekeraars die een tandartsverzekering hebben opgenomen in het aanvullende pakket, andere verzekeraars sluiten hiervoor een aparte dekking af. Het is daarom belangrijk dat u kijkt wat er precies verzekerd is in de aanvullende pakketten en hoeveel premie u daarvoor betaalt.

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte zorgverzekering? Wacht u dan op het aanbod van uw huidige zorgverzekeraar. Dit ontvangt u aan het eind van het jaar. En neem dan gerust nog even contact met ons op.

Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van een geschikte zorgverzekering.